Gevulde koek

Op de dag dat de KNVB bekend maakte dat het supporters die zich goed gedragen via een gold card wil belonen met allerlei voordeeltjes bij hun club, rolde er bij AZ een fax binnen van de openbaar aanklager betaald voetbal. Dat dit nog altijd via een fax gebeurt, verbaasde me al hogelijk, maar toen ik de inhoud van de fax hoorde, rolde ik bijkans van mijn stoel. AZ en ook Ajax worden mogelijk vervolgd vanwege gevulde koeken. Tijdens de competitiewedstrijd AZ-Ajax waren er namelijk rond de 53e minuut uit het Ajax-vak enkele verdwaalde koeken richting Maarten Martens gevlogen en een overijverige en ongetwijfeld hongerige waarnemer had hiervan onmiddellijk rapport opgemaakt. Hoewel het hier dus overduidelijk om enkele verzadigde Ajax-fans ging, kwam AZ ook in het beklaagdenbankje terecht, omdat het voor de wedstrijd gratis koffie met koeken had uitgedeeld. Een gebaar van de burgemeester van Alkmaar na alle negatieve publiciteit rondom het duel in de Arena. Mooie geste in een tijd waarin zogenaamde fans het nodig achten om bestuurders met geweld te bedreigen. De entourage in Alkmaar rondom wedstrijden met Ajax is sowieso over het algemeen zo vriendelijk dat de aanhang van de Amsterdammers met eigen vervoer kan komen. Van al die vriendelijkheid is na vorige week natuurlijk helemaal niets meer over. Gevulde koeken op het veld. Hoeveel erger kan het nog worden in Nederland?
Toon Gerbrands, de algemeen directeur bij AZ maakte gistermiddag dan ook een zwaar aangeslagen indruk. Een zorgvuldig opgebouwd imago in een klap naar de kloten. Door een paar koeken. En nog lekkere ook. “Als ervaringsdeskundige durf ik te stellen dat het prima koeken waren” aldus Gerbrands.” Ik heb er zeker drie opgegeten”. Om vervolgens strijdvaardig te vervolgen:” Als we hiervoor bestraft worden, gaan we op zeker in beroep!” Aanvankelijk dacht de directeur van AZ nog dat het om een geintje ging tot hij de fax nogmaals goed las. Het stond er echt. Dat er ook gevulde koeken in alle koffie-tentjes van het stadion worden verkocht, maakt het verhaal extra ingewikkeld. Ze zijn dus elke wedstrijd voorhanden. Moet de gevulde koek voortaan op de zwarte lijst? Navraag bij de leverancier van de koeken leerde bovendien dat er ook nog onderscheid moet worden gemaakt tussen verschillende koeken. “Die in de koffietentjes zijn de lekkerste” aldus de woordvoerder van “VHC-jongens”. “ Dat zou ik ook zeggen” was mijn antwoord, maar toen bleek dat de naam van de koek te zijn. Het toegezonden plaatje deed mij inderdaad watertanden. Zo’n lekkere dikke ronde koek, gevuld met spijs en een amandeltje erop. Bereid met echte boter. Heerlijk. Kosten toch al gauw een euro. Om Alkmaar niet teveel op kosten te jagen, had de burgemeester echter voor een goed-kopere variant gekozen om uit te delen: Molen gevulde koeken. Ook lekker, maar een stuk kleiner. “Zo’n 50 gram, die voel je echt niet als je ‘m op je kop krijgt” aldus de geamuseerde leverancier.
Het is dus voor de aanklager allereerst zaak om op de beelden nog eens goed na te kijken welke koeken het precies betreft. Gaat het om munitie beschikbaar gesteld door AZ of heeft de Ajax-aanhang ze zelf aangeschaft? Vervolgens kan het geen kwaad even naar de spiegel te lopen en jezelf af te vragen: ”Waar ben ik in Godsnaam mee bezig!?”Of zoals Toon Gerbrands gister terecht cynisch opmerkte:” Als de waarnemer op alles zo scherp is, zitten we in Nederland wel goed”. Natuurlijk staat de KNVB los van de tuchtcommissie, maar voor alle toekomstige gold cardhouders staat nu al een ding vast: Nooit meer gratis gevulde koeken, hoe voorbeeldig je je ook gedraagt.